Praktisch

De tocht

De heenreis…

Onze wandelaars ontmoeten elkaar aan de start op zondag 19 mei tussen middernacht en 00.30u. Vertrekken doen we vanuit de bushalte die gelegen is op de hoek van de Graatakker en de Papenbruggestraat.

Uw bagage kan u ter plaatse kwijt op één van onze twee bezemwagens die ons tijdens de ganse tocht op korte voet volgen. Kom zeker op tijd aangezien we om half één stipt vertrekken.

Onder politiebegeleiding vangen we vol goede moed onze tocht naar Scherpenheuvel aan. We wandelen doorheen Kasterlee om vervolgens na twee uur onze eerste tussenstop te houden in Geel Ten Aard. In dit koffiehuis evalueren we de eerste stappen en speculeren we over de komende uren.

Na een kleine drie kwartier vertrekken we terug om na een tweetal uur aan te komen in Oosterlo. In een plaatselijk café kan u gedurende een half uur bekomen van de afgelegde kilometers. De bezemwagens houden uiteraard bij elke stopplaats halt, waardoor u de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld uw kousen te verversen.

Volgend op deze korte tussenstop zetten we onze tocht voort richting Veerle. Hier arriveren we rond 07.00u. In het koffiehuis dat achter de hoek van de kerk is gelegen kunnen we even bekomen en ontbijten we samen. Vanaf nu wandelen we telkens ongeveer een uur en nemen we geregeld een rustpauze.

Rond half negen vertrekken we richting Averbode. Na het passeren van de prachtige abdij, nemen we een korte, laatste tussenstop. Het einde is in zicht!

Na onze tussenstop in Averbode wandelen we langs Zichem recht naar Scherpenheuvel, onze eindbestemming.  Als alles goed is verlopen, komen we aan rond elf uur. Na een zegen van de pastoor zit de heenreis er op.

De terugreis…

De wandelaars die er voor kiezen om samen met ons de terugtocht te wagen, kunnen zich bij aankomst richten tot slaapplaats De Pelgrim. Later in de namiddag zal, vrijblijvend, de rozenkrans, de kruisweg en het lof doorgaan. Wandelaars zijn vervolgens vrij van doen en laten.

Na onze overnachting wonen we een korte mis bij om vervolgens allemaal samen te ontbijten. Na het ontbijt maken we ons klaar om huiswaarts te keren.

We vertrekken op maandag 20 mei rond 06.30u aan de basiliek en volgen dezelfde weg als de dag voorheen. Voor het eerst wordt er halt gehouden in Veerle. Rond half negen komen we in het koffiehuis aan waar we weer even kunnen bekomen.

Een klein uur later komen we terug aan in Oosterlo. Na een korte rustpauze trekken we recht naar Geel. Aan het station nemen we nog even halt om vervolgens recht naar Geel Ten Aard te wandelen. Hier nemen we voldoende rustpauze aangezien de jubilarissen hier eveneens in de bloemetjes worden gezet.

Het einde van de bedevaart is alweer in zicht. Van Geel Ten Aard trekken we richting Kasterlee om vervolgens in Turnhout aan te komen. Vrienden en familie wachten ons rond 17.15u op aan de Sint-Franciscuskerk, in Turnhout-Schorvoort.

Mee te nemen

Hieronder vindt u een lijst van de zaken die praktisch kunnen zijn.

 • Breng zeker een fluohesje mee voor ’s nachts. Zichtbaarheid is een must!
 • Bestaande leden dragen het sjaaltje van de groep ter herkenning onderweg
 • Een paraplu of regenkledij indien de weergoden ons niet goed gezind zijn
 • Lunchpakketten voor onderweg. Er wordt voldoende tijd voorzien om deze te nuttigen
 • Voldoende kousen en een handdoek voor het opfrissen van de voeten

Voor hen die ook de terugtocht ondernemen:

 • Een slaapzak of enkele lakens. Bij vergetelheid, er liggen enkele dekens in de slaapzalen
 • Douchegerief. U heeft gratis de mogelijkheid om zich op te frissen en/of te douchen

Prijzen

Deelnemen kan aan volgende tarieven:

 • Enkele tocht : 25 euro
 • Heen- en terugtocht: 30 euro

In deze prijs zijn volgende zaken inbegrepen:

 • Bijstand van de bezemwagens
  Twee tractors volgen ons op de voet. U kan uw bagage op één van de wagens achterlaten en hoeft deze dus niet zelf te dragen. Uiteraard vragen we om waardevolle voorwerpen op zak te houden (bijvoorbeeld door middel van een heuptas).
  U kan eveneens op de wagens een beroep doen indien u fysieke problemen ondervindt.
 • EHBO-permanentie
  Twee van onze wandelaars staan in voor uw verzorging. Van het doorprikken van blaren tot het masseren van de kuiten,… Het kan allemaal!
 • Koffie en thee in koffiehuizen + ontbijt in Veerle tijdens de heenreis
  Zowel tijdens de heen- als terugtocht wordt er tweemaal gestopt in een koffiehuis. Hier kan u genieten van koffie en/of thee.
  Frisdranken in koffiehuizen en cafés zijn voor eigen rekening.
 • Overnachting (enkel voor hen die te voet mee terug gaan) + ontbijt
  Overnachten en ontbijten doen we in het ontmoetingscentrum De Pelgrim. Hier overnachten we in een slaapzaal voorzien van bedden. Uiteraard wordt er een aparte zaal voorzien voor de vrouwelijke en mannelijke bedevaarders.
 • Verzekering
  Elke deelnemer is verzekerd voor schade aangericht aan derden. Hiervoor dient u verder niets te ondernemen. Dit brengen wij uiteraard in orde.

Hoe inschrijven?

Voor verdere informatie kan u terecht via onderstaande kanalen:

 • Via mail: info@turnhoutscherpenheuvel.be
 • Via het contactformulier op deze site
 • Via onze secretaris (Rodney Van Lommel) op het nummer 0497 73 12 22

Om in te schrijven, gebruikt u het contactformulier hierboven.

Om organisatorische redenen vragen we om per deelnemer een nieuw inschrijvingsformulier in te vullen.

Inschrijven kan tot 15 mei 2024. Na registratie van uw deelname ontvangt u van ons een overschrijvingsformulier om cashtransacties te vermijden.

Tot dan!